Moderné cateringové osvetlenie
V reštaurácii sa dobré jedlo a moderný dizajn stravovania spájajú, aby vytvorili úspešný večer. Profesionálna koncepcia osvetlenia vytvára atmosféru, ktorá vás pozýva, aby ste sa zdržali a vrátili sa. Na osvetlenie reštaurácie sa používa dômyselná kombinácia priameho a nepriameho osvetlenia.
Oblasti použitia
V časti reštaurácie pre hostí sa používa príjemné svetlo bez blikania, ktoré vytvára súkromie vo verejnej časti. Vybrané farby a intenzita svetla tiež vytvárajú dokonalú kulisu pre jedlá. Spoločnosť Lampenwelt Professional odporúča hodnoty podania farieb minimálne Ra 90 a úrovne osvetlenia okolo 200 luxov. Okrem toho je osvetlenie v reštaurácii - ak je stmievateľné - optimálne pripravené na meniace sa scenáre, napríklad na oslavy.
Atraktívne vonkajšie osvetlenie je neoddeliteľnou súčasťou koncepcie osvetlenia reštaurácie, pretože je prvou vecou, ktorú si hosť všimne. Hostia sa spravidla aj na základe vonkajšieho dojmu rozhodujú, či reštaurácia stojí za ich návštevu. Svietidlá na chodníkoch poskytujú aj väčšiu bezpečnosť pre hostí a personál.
Svetlá v kuchyni sú vystavené vysokému množstvu horúceho tuku, výparov a vysokým teplotám. Svietidlá odolné voči vlhkosti s krytím IP54 sú preto minimom. Z dôvodu pohodlného používania osvetlenia odporúčame skupinovo spínateľné a stmievateľné svietidlá a index podania farieb Ra ≥ 90 pre dokonalú prípravu jedál.
Vonkajšie osvetlenie stravovacích zariadení odráža identitu interiéru. Obyčajné fasády budov sa dajú vizuálne vylepšiť dizajnovým osvetlením. Odporúčame tiež svietidlá z nehrdzavejúcej ocele, ktoré odolávajú extrémnym poveternostným podmienkam, sú odolné voči korózii a ľahko sa čistia.
Najmä v baroch a kaviarňach sa prvý kontakt s hosťom nadväzuje a komunikuje pri bare a pulte. Osvetlenie LED pásmi je príkladom osvetlenia, ktoré je pútavé od samého začiatku. Buď na spodnej strane pracovnej dosky, vo výklenku v spodnej časti pultu alebo za priesvitnými materiálmi, ako je opálové sklo alebo akrylové sklo.
Toalety pre hostí sú nevyhnutné v reštauráciách, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje, ktoré sú väčšie ako 50 m² a/alebo majú viac ako 50 miest na sedenie. Funkčné osvetlenie v oblasti reštauračných toaliet tiež zaručuje, že hostia budú v tejto oblasti úplne spokojní.
Naše odporúčania
Právne požiadavky
Rovnako ako pre každé verejné alebo komerčne využívané miesto, aj pre osvetlenie v gastronómii platia jasne definované predpisy, aby sa hostia a zamestnanci mohli zdržiavať bezpečne.
Tieto predpisy odporúčajú pre osvetlenie v reštauráciách:
100 luxov: chodby
200 luxov: vstup, jedáleň, toalety
300 luxov: pokladňa a bufet
V krčmách a baroch je súčasťou koncepcie osvetlenie pod 100 luxov. Z toho jasne vyplýva, že správne osvetlenie v gastronómii sa nedá vypočítať pomocou vzorcov, ale je navrhnuté ako celková koncepcia osvetlenia, ktorá odráža identitu reštaurácie.
Všeobecné pravidlo: čím vyššie miestnosti, tým vyššia montáž svietidiel a tým výkonnejšie a početnejšie svetelné zdroje
Technické aspekty dobrého osvetlenia
Reštauračné lampy majú v ideálnom prípade CRI > 90, aby jedlo vyzeralo chutne. Príjemná teplota farieb 1 200 - 2 700 Kelvinov podčiarkuje príjemnú atmosféru v sektore stravovania. Vysoko dynamický svetelný vzor, ktorý vedie pohľad, je mimoriadne príťažlivý a príjemný pre oko. Jedným z príkladov je nápadne osvetlená zadná stena baru a diskrétne sedenie a salónik.